Ezen az oldalon sütiket használunk. Tudj meg többet a adatvédelmi nyilatkozat a Légi Segédben
A Covid-19 vírusra hivatkozva törölt járatok 03.11. után valószínüleg nem jogosultak kártérítésre!

Mit tegyél, ha külföldön ragadsz egy vészhelyzetben?

Március 18, 2020 Utazási tippek

 

A koronavírus-járvány miatt a légitársaságok csökkentik járataik számát, egyre több ország zárja le határait: ide tartozik az Egyesült Államok, Argentína, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Dél-Afrika, Spanyolországgal, Olaszországgal és Magyarországgal együtt. Mindazonáltal nem csak egy világméretű járvány esetén érhet minket külföldön probléma: az irataink elvesztése miatt is a világ másik szegletében ragadhatunk. Összegyűjtöttük, hogy mi is ilyenkor a teendő.

A koronavírus terjedése miatt számtalan határ és repülőtér került lezárásra.

Ez az útmutató néhány tippet és tanácsot kíván közölni arról, hogy mi a teendő abban az esetben, ha külföldön ragadunk.

Ha a járatod törölték, akkor a légitársaságnak e-mailben vagy SMS-ben fel kell vennie veled a kapcsolatot, és tanácsot fog adni, hogy mi a teendő a továbbiakban.

Az európai légi utasok jogainak értelmében légitársaságának meg kell találnia és fizetnie kell a számodra az alternatív szállítást, és bizonyos esetekben kiegészítő támogatást kell nyújtania, például élelmet és szállást.

Néhány biztosító nem fedezi a járattörlést, de számos légitársaság – többek között a British Airways, az Easyjet és a Virgin Atlantic – engedélyezi az utasok számára a járatok ingyenes újrafoglalását.

 

1. Nyugodj meg és értesítsd a hozzátartozóidat!

Amikor az ember megtudja, hogy bizonyos ideig nem hagyhatja el az általa meglátogatott országot, könnyen pánikba eshet. Fontos azonban ilyenkor nyugalmunk megőrzése: tudnunk kell, hogy nem vagyunk egyedül és számtalan intézet létezik azért, hogy ilyen esetben segítsen rajtunk.

Miután egy kicsit lenyugodtál, ne felejtsd el felhívni azokat akik aggódhatnak érted. Magyarázd el nekik, hogy mindent megteszel annak érdekében, hogy hazatérj, és, hogy nem vagy veszélyben.

 

2. Vedd fel a kapcsolatot a konzuli szolgálattal

A legtöbb országban van magyar konzulátus. Amennyiben felveszed velük a kapcsolatot, válsághelyzet idején tájékoztatást tudnak adni és segítséget is tudnak nyújtani. Abban az esetben, ha külföldön karanténba kerülnél, mindenképpen keresd fel az utazási biztosítódat, ha van ilyened. 

Miben segíthet a konzuli szolgálat? A konzuliszolgalat.kormany.hu ezt írja:

 • Hazatéréséhez ideiglenes útlevelet állíthat ki az elveszett, ellopott, megrongálódott vagy lejárt úti okmány helyett.
 • Tanácsadással közreműködik hazatérése önerőből vagy rokon, ismerős anyagi segítségével történő megszervezésében.
 • Utólagos visszafizetés és díjfizetés ellenében hazatérési kölcsönt nyújthat, ha magáról saját vagy más forrásból gondoskodni nem tud, önhibája kizárható és a kölcsön nyújtása további súlyos érdeksérelemtől óvja meg.
 • Egészségügyi vészhelyzetben (súlyos és tömeges megbetegedés) tájékoztatja a helyi orvosok, kórházak elérhetőségéről, közreműködik az esetleg szükséges és orvosilag igényelt, illetve lehetséges hazaszállítás megszervezésében.
 • Válsághelyzetben tájékoztatást ad és szükség esetén segítséget nyújt a hazatéréshez, illetve az evakuálás megszervezéséhez.
 • Őrizetbe vétele, letartóztatása esetén – ha erről tudomást szerez – tisztázza ennek okát és jogi megítélését, figyelemmel kíséri fogva tartásának körülményeit.
 • Kérésére értesíti hozzátartozóját, szükség esetén segíteni képes ismerősét.
 • Tájékoztatást ad az adott országban elérhető helyi tolmácsokról és ügyvédekről.
 • Külföldi haláleset esetén értesíti az elhunyt eltemetésére kötelezett hozzátartozót és tájékoztatja az eltemetéshez vagy a holttest hazaszállításához szükséges intézkedésekről.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata zöld számon hívható a hét minden napján, éjjel-nappal (7/24 órában) tájékoztatási ügyekben, külföldi bajba kerülés, segélyhívás esetén.

A Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ az alábbi szolgáltatásokkal kapcsolatosan ad általános tájékoztatást magánszemélyeknek:

 • Utazási tanácsok
 • Konzuli segítségnyújtás lehetőségei
 • Tájékoztatás konzuli védelemről

A Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ tájékoztatási és ügyeleti vonala a Magyarországról ingyenesen hívható 06 80 36 80 36 zöld számon érhető el.

Konzuli segítség kérés esetén, szöveges üzenet is küldhető az alábbi alkalmazásokkal:

Viber: 06 30 36 36 555 és WhatsApp: 06 30 36 36 111 számokon.

 

3. Vedd fel a kapcsolatot az utazási biztosítóddal

Sok esetben már a közepes biztosítási csomagok nem csak a minket ért kárt téríthetik meg, de állják az iratok újra kiváltásának költségeit is. 

 

4. Nézz utána, hogy jogosult vagy-e kártérítésre a légitársaságtól

Az európai jogszabályok értelmében akár 200.000 forintnyi kártérítésre is jogosult lehetsz bizonyos feltételek teljesülése esetén. Tudj meg többet a Légi Segéd “Ismerd meg a jogaid” oldalán!

 

Reméljük, hogy az utazásaid során minden rendben fog menni!