Ezen az oldalon sütiket használunk. Tudj meg többet a adatvédelmi nyilatkozat a Légi Segédben
A Covid-19 vírusra hivatkozva törölt járatok 03.11. után valószínüleg nem jogosultak kártérítésre!

Utazási tippek kisállatosoknak

Január 22, 2020 Utazási tippek

Mielőtt kisállattal utazol, győződj meg róla, hogy az adott légitársaság engedélyezi. Ugyanis  légitársaságoktól függően eltérőek a szabályok az állat szállításra vonatkozóan. 

Általánosságban, a vakvezető kutyák és a kistestű állatokat fel lehet vinni a gépre, ha a teljesülnek az állatok szállítására vonatkozó feltételek.

 

 

Amikor az állatnak veszünk repjegyet, információt kell adnunk róla

 

A légitársaságoknál szigorú szabályzatok vannak, amiknek meg kell felelni. Meg van határozva az is, hogy hány állatot szabad felvinni a gépre. Amennyiben a megadott kvótát túllépné az adott járat,nem szabályszerű, tehát egyáltalán nem engedik majd az állat szállítását, s a felszállást visszautasíthatják.

 

Kötelező okmányok amelyek az utazáshoz szükségesek

 

  • Vakcinázási nyilvántartások (veszettség vagy kórokozó elleni) és az állatorvos által kiadott naprakész egészségügyi bizonyítvány, amely igazolja az indulási ország, a rendeltetési ország és a tranzit repülőterek előírásainak való megfelelést.

 

  • Az Európai Unión belüli repülések esetén szükséges külön útlevelet készíteni, amely leírja a háziállat színét, faját, nemét, mikrochip szám vagy tetoválási számmal feltüntetve, állatorvos által kiállítva.

 

  • Egyedi azonosítójú mikrochip

 

Kisállatok a poggyászmegörzőben

 

Amikor poggyászként szeretnéd utaztatni a kiskedvenced, győződj meg róla, hogy jók legyenek a körülményei! A tartódoboznak elég nagynak kell lennie, hogy meg tudjon benne fordulni, fel tudjon benne állni és elfeküdni. Masszívnak és biztonságosan zárhatónak kell lennie. Legalább három oldalról legyen rajta szellőző nyílás, vízálló és a belseje kényelmes, lágy legyen. Tegyél ételt, italt neki, és egy leírást az állatodról, mely informálja a személyzetet, hogyan kezeljék, ha arra kerülne sor.

 

Kisállatok a fedélzeten

 

Csakis speciális szállítódobozban van mód (vagy kisállat hordozó táskában, vagy ketrecben) felvinni az állatokat, megadott szabvány méretek és súly alapján. A doboz és az állat súlya nem lehet több, mint 8 kg. Az út során az állatnak végig a szállítóban kell maradnia. Landoláskor, felszálláskor, és turbulencia esetén, az előtted lévő széked alá kell helyezni, hogy biztosítva legyen!

 

Vezető és más szolgálati kutyák

 

A vezető kutyákat ingyen fel lehet vinni az utazókabinba, amennyiben fogyatékkal élő utast kísérnek. A súly- és méretkorlátozás rájuk nem vonatkozik, viszont pórázon kell lennie, szájkosár nélkül.

 

A háziállat szállítási díja

 

Függ az állat súlyától, méretéről és a szállító doboztól, táskától. Az árak légitársaságonként változnak, melyeknek utána tudsz járni a weboldalaikon.